Yri­tyk­set ovat ny­ky­ään kii­tet­tä­väs­ti he­reil­lä vi­deon te­hos­ta mark­ki­noin­nis­sa. Yksi ni­me­no­maan vi­deol­le luon­te­va keino sa­no­man pe­ril­le vie­mi­ses­sä on huu­mo­ri.

Viih­teel­li­nen mark­ki­noin­ti te­ho­aa sil­loin, kun se yl­lät­tää ja he­rät­tää tun­tei­ta. Va­ro­vai­nen kon­ser­va­tii­vi­suus on myrk­kyä, jos ha­lu­taan luoda jo­tain, mikä näkyy ja kuu­luu. Mark­ki­noin­ti­bud­jet­tia las­kes­kel­les­sa kan­nat­taa muis­taa, että hyvä video pait­si up­po­aa asiak­kai­siin, vah­vis­taa myös työ­nan­ta­ja­ku­vaa. Sääs­töä rek­ry­mark­ki­noin­tiin (ka-​CHING)!

Viih­teel­li­nen mark­ki­noin­ti­vi­deo kun­nioit­taa kat­so­jan aikaa. Se ei yritä lis­ta­ta kaik­kea, mitä yri­tys tar­jo­aa – sen­hän voi käydä kat­sas­ta­mas­sa net­ti­si­vuil­ta – eikä mis­sään ni­mes­sä tyr­ky­tä mi­tään. Hyvin to­teu­tet­tu viih­dyt­tä­vä video nos­taa mie­li­ku­vis­sa yri­tyk­sen ohi kil­pai­li­joi­den ja ohjaa asiak­kaan po­si­tii­vi­sel­la mie­lel­lä net­ti­si­vus­tol­le (tai suo­raan liik­kee­seen).

Mei­dän in­to­hi­mom­me on tehdä vi­deo­mark­ki­noin­nis­ta viih­dyt­tä­vää. Ta­voit­tee­na olla Suo­men haus­kin mai­nos­tuo­tan­to­yh­tiö! On kieh­to­vaa kie­toa yri­tyk­sen sa­no­ma viih­teel­li­seen ta­ri­naan ilman, että asiak­kaal­le vään­ne­tään pal­ve­lu­tar­jon­taa, yri­tyk­sen ar­vo­maa­il­maa tai tuo­te­kat­tauk­sia rau­ta­lan­gas­ta. Sel­lai­sen­kin lä­hes­ty­mis­ta­van voi va­li­ta, mutta kä­den­läm­pöi­syys ei tuo nä­ky­vyyt­tä. Kaik­kia ei voi eikä tar­vit­se miel­lyt­tää. Tär­kein­tä on he­rät­tää huo­mio­ta ja ra­ken­ta­vaa kes­kus­te­lua – yri­tyk­sen mai­net­ta toki vaa­ran­ta­mat­ta.

Mistä pi­täi­si läh­teä liik­keel­le?

Ny­ky­ään voi­daan tehdä laa­du­kas­ta vi­deo­ta pie­nel­lä­kin bud­je­til­la, mutta si­säl­lön tulee olla kat­so­jal­le mie­len­kiin­tois­ta seu­rat­ta­vaa. Pelk­kä idea ei riitä, jos se esi­te­tään lat­teas­ti. Tässä pieni muis­ti­lis­ta asiois­ta, joita kan­nat­taa miet­tiä tar­jous­pyyn­töä teh­des­sä:

  • Tapaa kiin­nos­ta­vat te­ki­jät ja kerro toi­vee­si. Ti­laa­jan ja tar­joa­jan vä­li­sel­lä sy­ner­gial­la on iso vai­ku­tus lop­pu­tu­lok­seen eri­tyi­ses­ti ta­ri­nal­li­sis­sa tuo­tan­nois­sa.
  • Mää­ri­tä bud­jet­ti tar­joa­jan kans­sa. Et var­mas­ti halua, että ali­mi­toi­tet­tu bud­jet­ti hei­ken­tää lop­pu­tu­los­ta. Kaik­kiin bud­jet­tei­hin löy­tyy rat­kai­su. Muis­tat­han, että vi­deon le­vit­tä­mi­nen­kin voi kai­va­ta bud­jet­tia.
  • Kes­ki­ty mark­ki­noi­maan yhtä asiaa, älä yritä saada kaik­kea yh­teen pa­ket­tiin.
  • Mieti, onko yri­tyk­sel­lä­si ta­ri­na ker­rot­ta­va­na. Do­ku­men­taa­ri­nen ta­ri­nan­ker­ron­ta on erit­täin te­ho­kas­ta mark­ki­noin­tia.
  • Mieti ta­voit­teet ja koh­de­ryh­mät.
  • Onko si­nul­la jo val­mis idea? Kuun­te­le silti avoi­min mie­lin am­mat­ti­lai­sia. Hy­vä­kin idea on saa­tet­tu ku­lut­taa lop­puun.
  • Millä alus­toil­la video jul­kais­taan? Net­ti­si­vuil­la / You­Tu­bes­sa / so­mes­sa / TV:ssä?
  • Tar­vi­taan­ko jul­kai­susuun­ni­tel­ma, eli miten video saa­vut­taa asia­kas­kun­ta­si?
  • Jos tiet­ty ku­va­ker­ron­ta tai tyyli jos­sa­kin vi­deos­sa miel­lyt­tää, mai­nit­se se re­fe­rens­si­nä.
  • Onko yri­tyk­se­si re­surs­se­ja käy­tet­tä­vis­sä, esim. voiko ti­lois­san­ne ku­va­ta ja voiko hen­ki­lö­kun­taa käyt­tää esiin­ty­ji­nä/apu­kä­si­nä?
  • Onko suun­nit­teil­la enem­män kuin yksi video? Ku­vaus­päi­vä on tuo­tan­non kal­lein vaihe. Yk­sit­täi­sen vi­deon kus­tan­nuk­set las­ke­vat, jos sa­ma­na päi­vä­nä saa­daan ku­vat­tua usei­ta.
  • Ole val­mis roh­kei­siin rat­kai­sui­hin! Jos ei yh­tään jän­ni­tä, mai­nos ei myös­kään erotu.


Mihin pi­täi­si pa­nos­taa?

Oli ta­voi­tel­tu tyyli ja ta­ri­na mil­lai­nen ta­han­sa, bud­jet­ti on viime kä­des­sä se re­surs­si, joka mää­rit­tää vi­deon te­ke­mi­sen raa­mit. Jos bud­jet­ti ei ole ra­ja­ton – ja aika har­voin­han se on – on teh­tä­vä va­lin­to­ja. Vähän pel­kis­täen pää­muut­tu­jia on kolme:

a) kus­tan­nus­te­hok­kuus
b) tuo­tan­non laa­duk­kuus
c) ta­ri­nal­li­suus.

Näis­tä kol­mes­ta voit va­li­ta kaksi.
(a+b)
 voi olla esim. lyhyt TV-​mainos, jossa pa­nos­te­taan pa­riin hy­vän­nä­köi­seen ku­vaan. Tuo­tan­to­tii­mi voi koos­tua ku­vaa­jas­ta, va­lai­si­jas­ta ja tuot­ta­jas­ta.

Vaih­toeh­dos­sa (a+c) si­tou­dut ti­laa­ja­na osal­lis­tu­maan vah­vas­ti suun­nit­te­luun ja jär­jes­te­lyyn ta­ri­nan luo­mi­sek­si. Tuo­tan­to­tii­mi­nä esim. ku­vaa­ja + tuot­ta­ja.

Vaih­toeh­dos­sa (b+c) pa­nos­te­taan huo­lel­li­ses­ti suun­nit­te­luun, kä­si­kir­joi­tuk­seen ja ku­va­ker­ron­taan. Tuo­tan­to­tii­min on ol­ta­va riit­tä­vä; sii­hen kuu­luu vä­hin­tään oh­jaa­va ku­vaa­ja, tuot­ta­ja, va­lai­si­ja, ää­nit­tä­jä ja apu­kä­si/run­ner.

Mil­lai­nen vaih­toeh­to pal­ve­li­si sinun tar­pei­ta­si par­hai­ten? 

Ko­ko­sim­me muu­ta­mia val­mii­ta vi­deo­tuo­tan­non pa­ket­te­ja.

— Joni Jär­vi­nen, tuot­ta­ja 
050 413 8850, joni@va­ri­kas.fi