>

09.10.2017

Kahden viikon tettiläinen - ensimaku ohjelmointikielistä ja työelämästä

Viime tettiläisen vierailusta mainostoimistolla on jo noin viisi vuotta, joten minun, peruskoulua opiskelevan nuoren ei koettu pahitteeksi tulla työelämän tutustumiseen kahdeksi viikoksi mainostoimistolle viikoilla 39 ja 40. Minun kohdallani työskentely tietokoneiden parissa on arkipäivää. Olen lisäksi kiinnostunut verkkosivujen tekemisestä. Saadessani ehdotuksia Mainostoimisto Värikkäästä, ajattelin että olisi todella mielenkiintoista ottaa selvää mitä tarkalleen tässä kyseisessä yrityksessä tehdään.

Ensiaskeleet Mainostoimisto Värikkääseen eivät olleet kuumottavat, vaikka näin olisi voinut uskoa. Minulla oli ennakkoluuloni esimerkiksi työtiloista ja työntekijöistä. Sanasta mainostoimisto tuli vain mieleeni peruskoulun tunkkaiset opettajien huoneet. Tavaroiden säilytyksestä on pulaa ja tiloissa vallitsee kiireellisen järjestelmällinen ilmapiiri. Työntekijöiden kuvittelin olevan hyvin tuimia ja kiireestä kärttyisiä, kun taas saapuessani ensimmäisenä päivänä mainostoimistolle, tajusin että kiireen tuottamasta stressistä selvisi paremmin huumorilla ja rennolla asenteella.

Itse tilat olivat onnistuneet yllättämään minut täysin. Oletukseni tylsistä palvelupisteen toimistoista olivat kaikki aivan tarpeettomia, sillä laittaessani takkini narikkaan ja astuessani mainostoimisto Värikkään puolelle, huomasin edukseni kuinka mieluisaan mainostoimistoon olin päätynyt. Vertaisin itse toimiston ulkonäköä jonkin amerikkalaisen elokuvasarjan ihannemuotiin suuntaavaan toimistohuoneistoon, tietenkin realistisin säväyksin.

Tetin aikana pääsin opiskelemaan itsenäisesti sivujen koodauksen alkeita ja auttamaan tehtävänannon mukaisesti muita työntekijöitä. Muun muassa tein sivujen testausta ja helppoja linkin liittämisiä sivuilla. Pääsin myös yrityksen toimitusjohtajan kyytiin näkemään työpäiviä hänen näkökulmastaan. Vierailimme muun muassa Värikkään Paitashop:in liikkeessä, joka sijaitsee Hämeenkyrössä. Tehtävää on ollut joka päivä mukavasti, eikä todellakaan liikoja. Työtä on saanut tehdä rauhassa ja keskittyen.

TET:istä on ollut minulle paljon iloa ja hyötyä. Olen oivaltanut myös lukuisia asioita, kuten millä tavalla verkkosivut heräävät eloon niin tekstin ja ulkoasun näkökulmista ja millä tavalla painatukset luodaan esimerkiksi tekstiileihin. Nämä kaksi viikkoa avasivat lisäksi silmäni rennolle meiningille sekä hyvään ilmapiiriin työelämässä.

 Nea Parjanen